Direct contact:
Servicedesk Caleidoz 0316 - 24 32 04
Direct contact:
Servicedesk Caleidoz 0316 - 24 32 04

Vergoeding woningaanpassing Wmo

Heb je een aanpassing nodig in je woning? Bijvoorbeeld een traplift of een verhoogd toilet? Dan kun je dat soms geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen vanuit de Wmo. Er zijn grote verschillen tussen gemeenten wat wordt vergoed. En afhankelijk van de hoogte van je inkomen, betaal je een eigen bijdrage.

Vraag bij het Wmo-loket of het sociaal wijkteam van je gemeente of je recht hebt op een vergoeding en bereken vooraf wat je kosten uiteindelijk zijn. Soms blijkt het goedkoper te zijn om bijvoorbeeld zelf een tweedehands traplift te regelen dan het via de gemeente te laten lopen.

Hoe kom je eraan?

De stappen:

  • Je doet een melding bij het Wmo-loket of sociaal wijkteam van je gemeente.
  • Daarna krijg je een zogenoemd keukentafelgesprek of maatwerkgesprek met een vertegenwoordiger van de gemeente.
  • Na dit gesprek doet de gemeente onderzoek naar je situatie en kijkt of de gevraagde voorzieningen algemeen gebruikelijk zijn. Algemeen gebruikelijke voorzieningen zijn aanpassingen die voor iedereen beschikbaar zijn, of je nu wel of geen beperking heeft. Deze worden niet vanuit de Wmo verstrekt.
  • De gemeente onderzoekt vervolgens hoe de woning het goedkoopst maar wel adequaat aan te passen is. Je vraagt zelf aannemersoffertes aan. Op basis daarvan bepaalt de gemeente het subsidiebedrag. Afhankelijk van je inkomen kan het zijn dat je een eigen bedrage moet betalen. Soms loopt deze op tot de kostprijs van de aanpassing.

Bij woningaanpassingen kun je kiezen: of je laat dat de gemeente doen of je laat het zelf doen met een persoonsgebonden budget. Het laatste geeft meer vrijheid. Het eerste geeft je minder gedoe.

Zie ook