Direct contact:
Servicedesk Caleidoz 0316 - 24 32 04
Direct contact:
Servicedesk Caleidoz 0316 - 24 32 04

Respijtzorg

Je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt. Even ontspannen en tijd voor jezelf is daarbij belangrijk. Dit kan een uurtje sporten, een avondje voor jezelf maar ook bijvoorbeeld dagbesteding of logeeropvang voor degenen voor wie je zorgt zijn. Dit wordt ook wel respijt of respijtzorg genoemd.

Wat is respijtzorg?

Een van de ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers is respijtzorg. Het is de tijdelijke en volledige overname van zorg met als doel de mantelzorger een adempauze te geven. Mantelzorgers houden het langer vol als zij af en toe de zorg uit handen geven, waardoor zij nieuwe energie op kunnen doen. Respijtzorg betekent dat mantelzorgers tijdelijk, volledig vrijgesteld zijn van hun verplichtingen om dagelijkse zorg te bieden aan hun naaste aan wie zij mantelzorg geven. Respijtzorg is bedoeld voor veel verschillende vormen van langdurige mantelzorg zoals bij psychiatrische problemen, chronisch zieken, dementerenden, lichamelijke en geestelijke beperkingen. Respijtzorg kan structureel ingezet worden, bijvoorbeeld voor een dagdeel opvang/begeleiding of voor een planbare, incidentele periode bijvoorbeeld meerdere dagen. Denk daarbij aan vakantie voor de mantelzorger.

Respijtzorg is een verzamelnaam voor vele vormen van mantelzorgvervanging:

  • Vervanging van zorg kan thuis of buitenshuis plaatsvinden.
  • Zorg wordt verricht door familie, beroepskrachten of vrijwilligers.
  • Zorg wordt incidenteel of structureel verricht, van enkele uren tot enkele weken.
Mogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om de zorg voor je familielid, vriend of buur met anderen te delen. Dit kan met vrienden, familie of buren of met vrijwilligers. Het kan één keer of vaker en bij jou thuis of ergens anders. Welke zorg je kiest hangt af van je wensen en de wensen van degene voor wie je zorgt. Soms wordt de zorg door de gemeente betaalt en soms vergoedt je zorgverzekeraar ook een aantal uur opvang.

Per direct hulp nodig?

Zoek je per direct vervangende zorg? Omdat je er even helemaal doorheen zit? Of omdat je bijvoorbeeld ziek bent en de zorg per direct moet overdragen? Bel dan met Mantelzorg Zevenaar.

Tips
  • Vraag mensen in je omgeving om je te helpen, begin klein bijvoorbeeld het doen van een boodschap.
  • Vraag bij je zorgverzekeraar en je gemeente wat zij aan mantelzorgondersteuning bieden.