Direct contact:
Servicedesk Caleidoz 0316 - 24 32 04
Direct contact:
Servicedesk Caleidoz 0316 - 24 32 04

        

Zorgen voor iemand met dementie? Zo raak je niet overbelast.

Ken jij het verhaal van die overbelaste man? Hij combineerde fulltime werken met de zorg voor zijn dementerende moeder, tot het hem te veel werd. De kans is groot dat je nu een belletje hoort rinkelen, want een situatie zoals deze komt veel te vaak voor. Hartstikke onnodig, want je kunt overbelasting heel goed voorkomen.

Niemand neemt het je kwalijk als je opgeslokt wordt door de zorg voor een ander. Sterker nog, het siert je. Maar het is wél slecht voor jouw eigen gezondheid. Overbelasting ligt altijd op de loer. Het sluipt erin, zeker als er dementie in het spel is. Deze onvoorspelbare ziekte kan in korte tijd voor grote veranderingen zorgen.

Oké, genoeg bangmakerij. We willen oplossingen. Dat komt goed uit, want je kunt stress en overbelasting heel goed voorkomen. Namelijk zo:

1. Lees je goed in

Niemand kan zich écht goed voorbereiden op dementie. De uitwerking ervan is bij iedereen anders. Maar als jij voor iemand met dementie zorgt is het wel fijn om een béétje te weten wat je te wachten staat. Denk bijvoorbeeld aan de symptomen die kunnen optreden of hoe een persoon met dementie kan veranderen.

2. Zoek een vertrouwenspersoon

Denken dat je het allemaal wel alleen kan is de grootste fout die je kunt maken. Als je voor iemand zorgt, zet je jezelf op de tweede plaats. Dat mag best, maar voorkom dat je jezelf helemaal vergeet en doet alsof het heel goed met je gaat. Dan ben je namelijk veel verder van huis. Praat over hoe je je voelt. Zoek iemand bij wie je dat kan en spui regelmatig gewoon even over de situatie. Dat lucht op.

3. Regel praktische hulp

Voor je vader of moeder zorgen kan heel hectisch zijn, waardoor je vergeet om af en toe leuke dingen te doen. Wat dacht je van een rondje rijden en plekken bezoeken waar je vader of moeder vroeger graag kwam? Samen herinneringen ophalen is veel belangrijker dan een schoon huis. Besteed die praktische hulp uit, zodat jij meer qualitytime overhoudt. Bij het Wmo-loket van je gemeente kun je huishoudelijke hulp of wijkverpleging aanvragen.

4. Doe het niet alleen

In je eentje alle ballen hoog houden gaat heel even goed, maar op de lange termijn raak je oververmoeid. Betrek daarom familieleden bij de zorg voor je vader of moeder. Dat zorgt voor rust en de kans is groot dat je familieleden het fijn vinden om iets te kunnen doen.

Nieuwsberichten

Direct contact

Direct contact?

Behoefte aan persoonlijk contact en een luisterend oor?
Wij staan voor je klaar met advies en informatie:
Bel met de servicedesk van Caleidoz: 0316 - 24 32 04.
Onze medewerkers zitten van:
maandag t/m vrijdag van 09:00 -14:00 uur voor je klaar.

Contactformulier