Direct contact:
Servicedesk Caleidoz 0316 - 24 32 04
Direct contact:
Servicedesk Caleidoz 0316 - 24 32 04

        

Hulp in Gelderland krijgt erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’

“Als je als werkgever geen aandacht aan mantelzorg besteedt, raakt het je vroeg of laat!”
Hulp in Gelderland kreeg in coronatijd de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’. Een bijzonder predicaat van Stichting Werk & Mantelzorg in een bijzondere tijd. Directeur Willeke van Aken trok in dit proces intensief op met Mantelzorg Zevenaar. Ze wil nu door. “Als de coronatijd één ding heeft laten zien, is het wel hoe belangrijk mantelzorgondersteuning is.”

Hulp in Gelderland krijgt erkenning Wij werken mantelzorgvriendelijk

Hulp in Gelderland is een zorgorganisatie en voorziet mensen met uiteenlopende leefomstandigheden van hulp bij het huishouden. Ouderen die langer zelfstandig blijven wonen, gezinnen waarbij de tijd en zorg naar het kind gaat en mensen met uiteenlopende beperkingen; het zijn zomaar wat voorbeelden. De coronatijd begon voor Hulp in Gelderland turbulent, met veel onzekerheid voor medewerkers, cliënten en hun mantelzorgers. Inmiddels zijn er werkprotocollen, kunnen medewerkers getest worden en is het ook voor cliënten en hun naasten duidelijk wat ze mogen verwachten.

Eenzaamheid

Willeke zag direct de impact van corona op mantelzorgers. “Professionals kropen bij de start van de coronacrisis achter computers en gingen van alles in Zoom en Teams doen, maar voor mantelzorgers ging het allemaal gewoon door. Sterker nog; doordat bijvoorbeeld de dagbesteding wegviel, zat een mantelzorger ineens 24 uur per dag met zijn naaste met dementie in quarantaine. Terwijl je een indicatie voor dagbesteding krijgt, zodat je als mantelzorger soms even wat afstand kan nemen en ademruimte ervaart. Dat viel nu weg. De mantelzorger kon nu ineens letterlijk de deur niet meer uit.”

Specialist Eenzaamheid

Deze tijd maakt dan ook duidelijk hoe belangrijk het is dat mantelzorgers in beeld zijn. En op tijd passende steun krijgen. Binnen Hulp in Gelderland is de aandacht voor mantelzorg vanzelfsprekend. Willeke: “In intakegesprekken met cliënten besteden we er al veel aandacht aan. Hoe zit een thuissituatie in elkaar? Gaat het om een echtpaar waarbij de mantelzorg volledig neerkomt op de partner? Gaat het om een gezin met een moeder met een burn-out en een werkende vader, dan komt er veel op de kinderen neer. We vinden het belangrijk dat te weten en onderhouden altijd contact met de mantelzorgers. Ook in coronatijd blijven we met ze bellen. Om te vragen hoe het gaat, waar ze behoefte aan hebben en wat we voor ze kunnen betekenen. Ik wil voorkomen dat mantelzorgers in deze tijd vereenzamen. Daarom heeft Hulp in Gelderland ook een Specialist Eenzaamheid in huis die eenzaamheid probeert te voorkomen of mensen van gevoelens van eenzaamheid af kan helpen.”

Verhaal kwijt kunnen

De erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ laat nu ook formeel aan sollicitanten zien dat het thema hoog op de agenda staat binnen Hulp in Gelderland. Voor Willeke begint het bespreekbaar maken ervan al tijdens een sollicitatiegesprek. “Dan komt dit thema al snel naar boven. Veel mensen doen dit werk, omdat ze ook mantelzorger zijn geweest en hebben ervaren waar behoefte aan is. Ze willen daar dan zelf ook iets in betekenen. En als medewerkers dan zelf mantelzorger worden, scheelt het al een berg als ze hun verhaal kwijt kunnen. Daarnaast helpt het enorm dat zorg bieden ons werk is. Er is veel onderling begrip tussen onze medewerkers, de cliënten en hun mantelzorgers.”

Taak voor Mantelzorg Zevenaar

In gesprek met Mantelzorg Zevenaar kwam het op de erkenning. Willeke: “Met de toenmalige coördinator had ik het over de BUZZ ON TOUR. Mantelzorg Zevenaar wilde hiermee het mantelzorgvriendelijk werken onder de aandacht van bedrijven brengen, maar dat bleek niet gemakkelijk. Uiteindelijk besloten we dat Hulp in Gelderland de erkenning zou gaan halen en dat ik vervolgens als ambassadeur met Mantelzorg Zevenaar mee naar ondernemers zou gaan. Ik vind het belangrijk, want onze samenleving is nog niet voldoende op mantelzorg ingericht. En dat betekent dat, als mantelzorgers niet zelf naar een huisarts gaan als ze vastlopen, een werkgever de eerste is die ermee te maken krijgt. Graag zou ik, liefst met andere organisaties die mantelzorgvriendelijk werken, gaan vertellen waarom wij mantelzorg zo’n belangrijk thema vinden. Voor het ene bedrijf is de trigger dat je er loyale medewerkers mee krijgt, voor het andere dat het geld kost als een schakel wegvalt in een productieproces. Maar als je niets regelt en er geen aandacht voor hebt, raakt het je vroeg of laat.”

Bewustwording

Willeke ziet een mooie taak voor Mantelzorg Zevenaar weggelegd. ”Breng ondernemers bij elkaar in een ondernemerscafé rondom mantelzorg. Of bundel de krachten van ondernemers die al mantelzorgvriendelijk werken. Dat kan ook in coronatijd. Het moment is nu! Als corona iets heeft geleerd is het wel hoe belangrijk mantelzorgondersteuning is. Laten we samen creatief zijn! Kijk naar wat we wel kunnen doen in plaats van wat in coronatijd niet kan.” De erkenning is voor Willeke geen eindpunt. “Het gaat om jouw intentie, wat je met de erkenning wil. We hebben nu op papier gezet wat we eigenlijk al deden. De visie was er al, dit is wat we van nature al willen als organisatie. De erkenning heeft ons daar extra bewust van gemaakt. Medewerkers en ook cliënten beseffen nu nog sterker dat mantelzorg niet ‘zomaar iets is’. Dat we de erkenning in coronatijd kregen, heeft deze bewustwording alleen maar versterkt.”

Nieuwsberichten

Direct contact

Direct contact?

Behoefte aan persoonlijk contact en een luisterend oor?
Wij staan voor je klaar met advies en informatie:
Bel met de servicedesk van Caleidoz: 0316 - 24 32 04.
Onze medewerkers zitten van:
maandag t/m vrijdag van 09:00 -14:00 uur voor je klaar.

Contactformulier