Direct contact:
Servicedesk Caleidoz 0316 - 24 32 04
Direct contact:
Servicedesk Caleidoz 0316 - 24 32 04

Inwonen

Als je naaste bij je intrekt of jij bij je naaste, dan is er sprake van inwoning. Je gaat dan samen een huishouding vormen. Dit kan in een zowel koop- als huurwoningen.

Het voeren van een gezamenlijk huishouden kan financiële gevolgen hebben.

Huurwoning

Voor inwoning in een huurwoning is vaak toestemming nodig van de verhuurder. Bij bijvoorbeeld een éénpersoonswoning zal inwoning niet worden toegestaan.

Tip: Vraag medehuurderschap aan

Het is verstandig om medehuurderschap aan te vragen. Want als de huurder iets overkomt dan heeft de achterblijver geen huurrechten en moet deze verhuizen. Medehuurderschap wordt meestal pas toegestaan nadat je twee jaar een ‘duurzaam gemeenschappelijk huishouden’ vormt. Informeer bij de verhuurder of het mogelijk is medehuurder te worden voordat jullie gaan inwonen.

Lees meer over het aanvragen van medehuurderschap op juridischloket.nl

Koopwoning

Bij een koopwoning moet de hypotheekverstrekker soms toestemming geven. Informeer bij je bank naar de regels. Het is belangrijk om goede afspraken te maken met elkaar. Bijvoorbeeld over de verdeling van kosten en over wat er gebeurt als de situatie verandert en een van beiden in de woning achterblijft.

Je kunt overwegen om samen eigenaar te worden van het huis, om een samenlevingscontract op te stellen of om een huurovereenkomst op te stellen.

Zie ook